24 december 2013
Kerstavond. We zien drie dj’s uitgeput hun glazen huis verlaten. Langs een erehaag van applaudisserende mensen schrijden ze naar een groot podium. Met veel bombarie wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Vijftien miljoen euro. Opnieuw een record. De woorden ‘ongelofelijk’ en ‘waanzinnig’, maar ook ‘diarree’ vallen veelvuldig.

15 maart 2014
Het Rode Kruis is voortvarend te werk gegaan. Een paar straatarme dorpjes hebben inmiddels nieuwe toiletgebouwen, waterpompen, medicijnen en tachtig miljard stukken zeep. Duizenden Afrikanen zijn dolgelukkig. Hun kind zal waarschijnlijk niet meer sterven aan diarree. Ook de vierjarige Nkosana uit Burundi is gered. Voor hem kwam het geld van Serious Request net op tijd.

12 april 2018
Heel af en toe kijken de mensen in Burundi nog terug op dat fantastische moment in 2014, toen heel het dorp voorzien werd van nieuwe sanitaire voorzieningen. Inmiddels zijn de toiletten allemaal kapot en verwaarloosd. De medicijnen en zeep waren na een jaar al op, vooral omdat het grootste deel werd gestolen. De ouders van Nkosana zijn vorig jaar bij zo’n roof doodgeschoten.

28 november 2022
Nkosana is inmiddels 13. Hij is soldaat en heeft al veel mensen moeten doodschieten. Zijn zusje van 12 is gisteren bevallen, maar de levensverwachting van haar baby is laag door de belabberde hygiëne. Ze wonen in de restanten van een oud toiletgebouw dat acht jaar geleden door het Rode Kruis werd gebouwd na een inzamelingsactie van een Nederlands radiostation.

24 december 2023
Kerstavond. Een journaliste vraagt Nkosana wat hij nog weet van Serious Request. “Tja. Tien jaar geleden. Zeep voorkwam dat ik en veel leeftijdsgenootjes doodgingen aan diarree. Maar geld voor onderwijs en veiligheid was er niet. Plunderingen brachten pure ellende en onze toekomst is nog steeds kansloos door het ontbreken van scholen en banen.

Ondertussen komen in Nederland drie dj’s uitgeput hun glazen huis uit. Ze hebben tachtig miljoen opgehaald voor nieuwe putten in Afrika. Opnieuw zonder bodem.

Genoten? Lees ook mijn column ‘Homoporno‘ of ‘De spin onder het glaasje