Er gaat geen weekend voorbij zonder ei. Het eerste wat ik op zondag doe, is eitjes uit de koelkast halen, doorprikken en vijf minuten in het water laten borrelen. Als het pellen daarna ook nog een beetje soepel gaat, krijg je mij die dag niet meer chagrijnig.

“Waarom heb ik eigenlijk een witte en jij een bruine?”, vroeg mijn vrouw. Ik vertelde dat ik een ander doosje had gekocht. Waar ik normaal gesproken altijd een karton met bruine xl-eieren pak, koos ik nu voor een plastic verpakking met witte eitjes. Dat scheelde namelijk twee euro. Maar toen ik het zei, schrok ik ineens. Ik zou toch geen dieronvriendelijke eieren hebben gekocht?

De term ‘witte scharreleieren’, stelde me gerust. Eventjes. Want mijn oog viel ook op de codes op de verpakking. 0 voor biologische eieren, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrel en 3 voor kooi. Maar wat is het verschil? Ik besloot me eens te verdiepen in wat ik nu eigenlijk ieder weekend als een blij ei zit op te eten. En wat bleek: de kippen van mijn eitjes hebben nog nooit zonlicht gezien.

De kip van mijn ei zit met acht lotgenoten op één vierkante meter in een stinkende stal onder kunstlicht eieren uit te poepen. Hoezo scharreleieren? Welke idioot heeft die naam bedacht? Die persoon zou ik graag met acht anderen in een kooi van één vierkante meter zetten en dan zeggen: “probeer jij nou maar eens lekker te scharrelen vriend”.

Blijkbaar zit ik dus mijn hele leven al binneneieren te eten. Want dat is een veel betere naam. Asociale dieronvriendelijke binneneieren. En zo werd ik, ondanks het heerlijke ei, toch nog chagrijnig. En één ding is zeker: mijn volgende ei is een buitenei.