Maria met een boerka

De kerststol heet bij Albert Heijn ineens een feeststol en bij de publieke omroep vieren ze niet meer ‘samen kerst’, maar ‘samen december’. Het was mij nog niet eens opgevallen, maar veel mensen schijnen er woest over te zijn. Het woord ‘kerst’ zou vermeden worden om moslims niet voor het hoofd te stoten. “Eerst pakken ze Zwarte Piet van ons af en straks ook nog Kerst.”

Albert Heijn is zich van geen kwaad bewust. Door de stol ‘feeststol’ te noemen, kunnen ze het ding ook buiten de kerstdagen verkopen. En ook de publieke omroep gaf aan het woord ‘kerst’ niet te willen afschaffen. De promo is gewoon bedoeld voor de hele decembermaand. Ik geloof er allemaal geen barst van. Ik denk dat het woord ‘kerst’ wel degelijk bewust gemeden wordt om meer culturen aan te spreken. De vraag is of dat erg is.

Kerststol of feeststol, er zit ongetwijfeld hetzelfde stuk brood met spijs en rozijnen in de doos. Dus who cares? En het maakt het echt uit of iemand je fijne feestdagen, fijne kerstdagen of een fijne decembermaand wenst? Mensen die zich daar druk over maken, zien problemen die er helemaal niet zijn. Heeft Geert Wilders zich er trouwens al mee bemoeid? Ik voel iets aankomen over de islamisering van ons kerstfeest. Henk en Ingrid willen geen feeststol, die lusten alleen de kerststol.

Er zijn natuurlijk wel grenzen aan het aanpassen van Kerst. Als Maria in de kerststal straks een boerka aan heeft, vind ik persoonlijk dat we te ver zijn gegaan. Maar als Intratuin volgend jaar eindejaarssparren verkoopt in plaats van kerstbomen, slaap ik daar geen nacht minder om.

Laten we afspreken om ons volgend jaar met ons allen wat minder druk te maken. Om niet zoveel naar een ander te kijken en te wijzen, maar gewoon te genieten. Gelukkig nieuwjaar!

Advertenties

8 gedachtes over “Maria met een boerka

  1. Ik koop het gewoon niet Als wij dat met zijn allen doen blijven ze er lekker mee zitten Moet je eens zien wat ze volgend jaar doen!!!!

  2. Een kerstboom heeft niets met het christelijke kerstmis te maken. Dus laten we het midwinterbomen, midwinterstol en midwinterfeest noemen. Tenslotte heeft de Katholieke Kerk heel lang geleden de nog oudere traditionele gebruiken rond midwinter gekerstend.

  3. Beste Rick,
    Wij wensen onze familie, vrienden, kennissen en klanten ook hele fijne feestdagen. Hier bedoelen wij inderdaad de kerst en oud & nieuw mee. Wat me wel opvalt is dat, in het algemeen, een trend wordt gezet om, zoals het lijkt en op mij overkomt, wel degelijk het woord Kerst en de viering hiervan te omzeilen. Wat ik nog veel erger vind is dat er al een gemeente is die de kerststal uit het gemeentehuis heeft laten verwijderen om, letterlijk(!), de anders gelovigen niet voor het hoofd te stoten! Persoonlijk heb ik niets met welk geloof dan ook, mijn vrouw is, van huis uit maar niet belijdend, katholiek. De kerst is een goed gebruik, ingebakken in onze cultuur. Een tijd van bezinning, vreugde, samenzijn en alles zoals Nederlandse families dit al jaren vieren. Ik zie hier een trend die, zoals al eerder met Nederlandse tradities, als een sluipmoordenaar wordt ingezet om het af te schaffen.Of je nu voor of tegen Zwarte Piet bent, het is in gang gezet, met de meest gruwelijke middelen en argumenten, om het af te schaffen. En nu ook de kerst, zoals wij deze al jaren, zo niet eeuwen vieren, staat m.i. op de kiep. Persoonlijk maakt het mij niet uit of ik een kerststol of een feeststol eet, maar ik zie een tendens om ons culturele erfgoed en tradities af te breken. Ik vergelijk mijn land niet zelden met mijn huis; als gast bent u immer welkom en ik zal mijn best doen om uw geloof en gebruiken te respecteren, maar de grens ligt bij de eisen die mijn gasten aan mij stellen. Sterker nog: als mijn gasten eisen gaan stellen en dit dermate hoog op loopt dat het tegen mijn levensstijl of wijze indruist, dan verzoek ik mijn gasten te vertrekken….. Stel u voor dat mijn gasten mij vragen om mijn kerststal of kerstboom te verwijderen? Dat zou betekenen dat ik, in mijn eigen huis een zwaarwegende concessie zou moeten doen ten gerieve van mijn gasten. Ik zou zeggen: “Er zijn grenzen…”
    Ik wens u en de uwen hele fijne Kerstdagen, een goede jaarwisseling en en goed en gezond 2017!

  4. t.a.v. Mathilde Maijer: Hoe u uw boom wilt noemen is persoonlijk. Waarom moet dit, in het algemeen, een andere benoeming krijgen? Laten we nu de tradities toch gewoon de tradities laten. Dit vieren we al eeuwen zo, waarom moet er, Anno 2016, ineens voor alles een nieuwe naam verzonnen worden of moeten we ineens dingen anders benoemen…..

  5. Het probleem zit m ook niet in Kerst of feeststol maar in het “wat volgt”. Als het allemaal niets om het lijf heeft waarom is er dan zo’n ophef over Zwarte Piet. En waarom moet de benaming kerststol opeens veranderd worden. Als het toch niets uitmaakt, laat Piet zwart en de stol kerst blijven. Dan is er ook geen probleem. Hooguit bij een klein groepje schreeuwers die niemand meer wilt horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s