De website van de belastingdienst was afgelopen weekend totaal onbereikbaar. In totaal moeten acht miljoen mensen aangifte doen en blijkbaar willen we dit allemaal zo snel mogelijk achter de rug hebben.

De staatssecretaris zei daarover het volgende: “vermijd een doordeweekse avond en een regenachtige zondag”. Leuk bedacht van meneertje Wiebes, maar eigenlijk zegt hij dus dat we maar onder werktijd aangifte moeten doen. Of als het op zondag mooi weer is en je honderdduizend dingen liever doet dan belastingaangifte.

In plaats van te vragen ons gedrag te veranderen, kan de staatssecretaris misschien beter het systeem aanpassen. Ik zat te denken aan gespreide aangifte. Bij schoolvakanties is dit ook ooit ingevoerd om wegen en toeristische trekpleisters niet te overbelasten. Waarom dit ook niet bij de belastingaangifte: eerst regio noord, dan midden en dan zuid.

Of, als ze het leuker willen maken in plaats van makkelijker, zijn hier natuurlijk allerlei variaties op te bedenken. In maart mag iedereen die Harry heet, brildragend is of een grijze auto heeft aangifte doen. In april mogen mensen met een golden retriever, een vijver in de achtertuin of mensen die minstens drie klinkers in hun achternaam hebben.

Duurt allemaal misschien iets langer voordat alle aangiftes binnen zijn, maar je irriteert mensen een stuk minder met vastlopende computerprogramma’s. Volgend jaar kunnen we zien of de staatssecretaris mijn columns leest.

Rick Evers

Leuker kan ik het maken, makkelijker niet

Advertenties