Reddingstas

De overheid doet het voorkomen als een milieumaatregel, maar niets is minder waar. De afschaffing van de gratis plastic tasjes is gewoon een laatste redmiddel voor winkeliers. De bewijslast ligt op straat, de winkelstraat wel te verstaan.

Freddy Ogink van Ziengs Schoenen in Raalte is zielsgelukkig met de maatregel. “Wij zagen onze omzet al jaren dalen en zochten eigenlijk al heel lang naar een middel om meer inkomsten te genereren. We wilden eerst verzekeringen en notarisdiensten erbij gaan verkopen, maar dat was toch niet helemaal ons ding. Nu we geld kunnen vragen voor plastic tasjes zien we licht aan het einde van de tunnel.”

Ogink hoopt niet dat de overheidsmaatregel ervoor zorgt dat mensen zelf plastic tasjes van huis meenemen. “Persoonlijk zou ik dat erg kinderachtig vinden. Als ik uit eten ga, neem ik ook geen fles wijn van huis mee. Het plastic tasje hoort gewoon bij de totale winkelbeleving. Met lege handen naar binnen, met een plastic tasje naar buiten. En ja, daar moet je gewoon iets voor betalen.”

Voor veel winkels komt de tasjesmaatregel rijkelijk laat. Voor Scapino bijvoorbeeld, waar het personeel zwaar aangeslagen is door het onlangs uitgesproken faillissement. Woordvoerder Tim Koppers stelt dat de tasjes het bedrijf hadden kunnen redden. “Ik heb uitgerekend hoeveel tasjes wij de afgelopen jaren gratis hebben weggeven. Daarna ben ik naar boven gegaan en heb drie uur op bed liggen huilen, het is verschrikkelijk.”

Vroom & Dreesman gaat zelfs nog een stapje verder en beraadt zich op juridische stappen tegen de overheid. CEO Diederik Braas: “Wij hebben de afgelopen tien jaar meer dan dertig miljoen plastic tassen gratis weggegeven en nu het voor ons te laat is, komen ze met de betaalde zak op de proppen. Ons team bedrijfsjuristen buigt zich momenteel over de zaak en het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd.”

Advertenties

7 gedachtes over “Reddingstas

  1. Dat hele gedoe met die ‘gratis’ plastic tasjes is volkomen onzin. Dachten wij nou heus allemaal dat een ondernemer gratis dingen weggeeft? Natuurlijk niet. Die waren gewoon in de begroting opgenomen en werden verrekend in de prijs van wat men kocht. Ik kan me heel goed voorstellen dat de winkeliers zich nu in de handen wrijven, want die 5 tot 25 cent komt nu bovenop de verkoopprijs. Inderdaad kassa! 🙂

  2. Leuke invalshoek! Toch wel écht beter voor het milieu en ik denk dat na de gewenning en elke keer die 10 cent mensen toch wel hun eigen boodschappentas gaan meebrengen en dan hebben de winkeliers er niets noppes nada meer aan

  3. En de tasjes worden hergebruikt via het plastic inzamelen, dat levert namelijk ook geld op wat niet naar de burger gaat maar naar de afvalverwerkers en de staatskas. Betaal je belasting over de tasjes en de ophaaldiensten betalen ook belasting. Kassa voor de staatskas.

    Als het echt om die tasjes ging, dan moet er maar in Azië begonnen worden. Daar krijg je echt werkelijk voor alles een plastic tasje, zelfs bekertasjes om je op straat bereidde iced-tea mee te nemen dat in een plastic bekertje met dito dekseltje zit. Zo gek zie ik het hier nog niet. Neemt niet weg dat het goed is dat er iets tegen verspilling gedaan wordt. Maar dan wil ik ook de melk in melkflessen terug die je bij de supermarkt of melkboer weer inlevert na het schoonspoelen. Vroeger gingen luiers ook in de kookwas ipv wegwerp dingen. Noem even maar wat voorbeelden op, en zo zijn er heus dingen die weer terug ingevoerd kunnen worden om verspilling tegen te gaan.

  4. Kom ik gisteren bij een winkelier, vertelt hij mij, dat hij 90% minder plastic tasjes verkoopt in vergelijking met vorig jaar. Treurig hoor! Zo’n omzetdaling alleen omdat je nu voor je tasje moet betalen ….

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s