Ik krijg nog net geen afkeurende blikken als ik tijdens de middagpauze mijn broodtrommel op tafel zet, maar mijn collega’s zitten wel steeds vaker heel vreemd naar mijn boterhammen te kijken. 

Waar de bakjes met sla vroeger alleen bij iets te dikke vrouwen voor de neus stonden, staan ze nu overal op tafel. Ook bij mannen die eerst gewoon boterhammen met kaas mee naar hun werk namen. Ik vind het geen gezicht; Mannen met baarden die tijdens de middagpauze in een tupperware-bakje vol rucola zitten te prikken.

Het ergste is nog dat iemand die jongens heeft wijs gemaakt dat brood ongezond is. Ik heb geleerd dat witbrood slecht voor je is, maar nu schijnen ook ineens volkorenbrood, boerentarwe en donker meergranen levensgevaarlijk te zijn. Mijn broodtrommel zou een tikkende tijdbom zijn. Brood kan wel, maar dan moet je speltbrood eten. 

Spelt is de nieuwste hype. Naast speltbrood zijn er ook al speltkokoskoekjes, speltspaghetti, speltsnoepbanaantjes, speltvoeding voor senioren en zelfs speltbier. Spelt is bezig om zich heel sneaky in ons leven te wurmen. Het lijkt verdorie wel of we teruggaan naar middeleeuwen, toen ze spelt gebruikten in plaats van tarwemeel. Nog even en we moeten weer met paard en wagen naar ons werk.

En dat is dus allemaal de schuld van mijn collega’s die sla meenemen in plaats van bruine boterhammen met ham en kaas. Die gezondheidshype moet stoppen anders raken we allemaal onze auto kwijt en moeten we in gekke klederdracht rondlopen. Vanaf nu ga ik op missie: de broodtrommel moet terug op de lunchtafel en mag nooit een spelt in de hooiberg worden.