Het jaar begint goed voor de Nederlandse darter Michael van Gerwen. Hij wordt in januari wereldkampioen pijltjes gooien en de nieuwe nummer één van de wereld. In Groningen richten de inwoners hun pijlen intussen op Henk Kamp die beloofde de gaswinning op een lager pitje te zetten. Bewoners zijn de aardbevingen beu en willen dat de gaswinning helemaal stopt. Dat gebeurt niet. Wat wel stopt is de postbezorging op maandag. En staatssecretaris Weekers. Hij kan de problemen bij de Belastingdienst niet oplossen. Zijn opvolger Eric Wiebes mag proberen het makkelijker te maken. Niet leuker.

Terwijl Oekraïne langzaam in een brandhaard verandert, beginnen in februari in Sotsji de Olympische Winterspelen. Koning Willie drinkt gezellig een biertje met Poetin en onze Nederlandse sporters zijn belachelijk succesvol. Bij het schaatsen alleen al winnen we zeshonderd medailles. De andere landen hebben inmiddels onderling afgesproken niet meer te willen deelnemen zolang er Nederlanders meedoen met schaatsen. ‘Ik vind er geen zak meer aan’, ‘zo hoeft het voor mij niet’ en ‘ik ga een andere sport zoeken’, waren veelgehoorde kreten uit de internationale schaatswereld.

Als Poetin zijn biertje op heeft, neemt hij in razendtempo schiereiland De Krim in en lijkt hij te zijn begonnen met een stevig potje Risk. Bij een referendum stemt 97 procent voor aansluiting bij Rusland. Van de overige drie procent is nooit meer iets vernomen. Er gebeurt veel in maart. Zo komt Obama langs bij het Rijksmuseum en noemt hij Nederland gezellig. Geert Wilders deelt die mening, maar wel graag met wat minder minder minder Marokkanen. Het meest trieste nieuws was zonder twijfel echter de verdwijning van vlucht MH370. Het toestel met 239 mensen aan boord is nog altijd spoorloos.

Spoorloos. Dat zijn Kris en Lisanne ook lange tijd in Panama. Een zoektocht levert eerst niets op. Totdat hun botresten worden gevonden in het oerwoud. De jungle is meedogenloos. En er is meer drama in april. Terreurgroep Boko Haram ontvoert 300 schoolmeisjes in Nigeria en in Zuid-Korea komen 269 mensen om bij een ramp met een veerboot. De kapitein verlaat als eerste het schip. Waar hebben we dat toch eerder gezien. Gelukkig laat de sport ons nog een beetje lachen. Zo wint wielrenner Niki Terpstra op heldhaftige wijze Parijs-Roubaix en speelt PEC Zwolle Ajax van de mat tijdens de bekerfinale. Het wordt 5-1 voor de boertjes uit het oosten.

In mei mag Volkert van der G na twaalf jaar de gevangenis verlaten zonder te betalen. Hij ontvangt geen 20.000 euro als hij langs start komt, maar krijgt wel een enkelband. Op tv ziet Volkert dat Nederland tweede wordt op het Eurovisie Songfestival. Het liedjesfestijn was jarenlang een rariteitenkabinet, maar dat was vroeger. Nu is het anders. Nu wint een vrouw met een baard. Of een man in een jurk. Ik vind het verwarrend. Net als dat nieuws over de Toppers. Ze vieren hun tienjarig jubileum, maar het voelt als 100 jaar. Is er dan geen slecht nieuws in mei? Helaas wel. Er stort een dug-out in, waarbij een tienjarig meisje om het leven komt. Vijf anderen raken gewond.

Juni is de maand van extremen. Het noodweer tijdens Pinkpop is extreem, de 5-1 overwinning van Oranje op Spanje is nog extremer, maar de winnaar van het extremisme is zonder twijfel de Islamitische Staat. In juni maakt de wereld kennis met deze terreurorganisatie die onthoofdingen als handelsmerk lijkt te gebruiken. Bizar, onwerkelijk en te angstaanjagend om er veel woorden aan te wijden. Dan schrijf ik liever de laatste twee zinnen van deze alinea over de hockeyvrouwen die opnieuw wereldkampioen worden. Extreem mooie vrouwen trouwens.

Ik ben in juli op vakantie in Zweden als op onze camping het verhaal gaat dat er een vliegtuig is neergestort in Oekraïne. Door de slechte wifi-verbinding krijgen we er in eerste instantie weinig van mee. Naarmate de dagen vorderen, komt er steeds meer nieuws door. Mijn Facebookvrienden veranderen massaal hun profielfoto en de nieuwssites berichten amper over andere zaken. Ondanks de hitte in Zweden lopen de rillingen door mijn lijf als ik besef wat er is gebeurd. In de Boeing 777 van vlucht MH17 zaten 298 mensen. Zij laten miljoenen mensen rouwend achter.

Als je een jaaroverzicht schrijft, hoop je altijd dat je de gebeurtenissen van dat jaar op een grappige manier aan elkaar kunt verbinden. Maar nu de maanden vorderen, kom ik steeds meer tot de conclusie dat ik die hoop moet laten varen. Het is augustus en ik ben aanbeland bij veertigduizend Yezidi’s die vastzitten in de bergen, op de vlucht voor IS. Ik ben bij de complete chaos in Ferguson nadat een blanke agent een donkere tiener doodschoot. En ik ben bij de doorgesneden keel van James Foley midden in de woestijn van Syrië. En als zelfs grappige mannen als Robin Williams er een eind aan maken, lijkt het soms wel nooit meer goed te komen met deze wereld.

In september besluiten ze in Schotland om gewoon lekker bij Groot Brittannië te blijven horen. Ze stemmen, tellen de uitslag, maken deze bekend en gaan de volgende dag met elkaar een biertje drinken. Het lijkt haast wel een statement aan de rest van de wereld. Aan al die landen die altijd maar oeverloos zitten te ouwehoeren over waar ze nou eigenlijk bij willen horen. Landsdelen van elkaar afpakken. Oorlogje voeren. Elkaar afslachten. En uitgerekend het land met ‘schot’ in de naam komt er uit zonder ook maar een schot te lossen. Cheers.

Oktober is Ebola-maand. De ziekte grijpt verder en verder om zich heen en inmiddels zijn 10.000 mensen besmet met het levensgevaarlijke virus. Eens in de zoveel tijd komen ze langs, die grote uitbraken van enge ziektes. Zul je zien dat binnenkort de vogelgriep er ook nog aan komt. Trouwens, Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi winnen deze maand de Nobelprijs voor de vrede. Het juist spellen van deze naam was de grootste opgave van dit jaaroverzicht. Ik ben blij dat ik hem niet voor hoef te lezen.

In het Utrechtse dorpje Hekendorp breekt vogelgriep uit. Ik zei het toch. De kippenebola kost miljoenen kippen de kop. Over kipfilet gesproken, ondertussen landt de Europese ruimtesonde Philae met succes op de komeet 67P. Sonde van het geld als je het mij vraagt. En als je zoiets doet, doe het dan goed. Nu had het dingen binnen twee dagen een lege accu en konden er geen foto’s meer gemaakt worden van een grijs rotsblok. Jammer zeg. In november kwam Sinterklaas ook aan. In Gouda dit jaar. Hij had kaaspieten, clownspieten en stroopwafelpieten bij zich, maar ieder woord dat ik hier verder over zeg is er eentje teveel.

In december komen de martelpraktijken van de CIA aan het licht. Na de aanslagen van 9/11 werden zeer wrede verhoortechnieken gebruikt zoals 180 uur wakker blijven, naakt rondlopen en verplicht luisteren naar een cd van de Common Linnets. In dezelfde maand komen ook de ronselpraktijken van Onno Hoes aan het licht. Na zijn huwelijk met Albert Verlinde werden zeer wrede versierpogingen gebruikt zoals ‘wat heb jij een lekker pijpmondje’ en ‘zal ik jou eens even aan mijn burgemeestersketting leggen’. Oh ja, er is ook nog een kabinetscrisis omdat drie PvdA-senatoren niet meedoen aan een poppenkast maar een eigen mening hebben. Het is een grote schande.

Tot volgend jaar!

Lees ook het Jaaroverzicht 2013
Lees ook het Jaaroverzicht 2012