IMG_2365.JPG
Wat leven we toch in een leuk land. Steeds als ik denk dat het allemaal niet gekker kan, blijk ik het mis te hebben. Zo las ik afgelopen week dat het COC vindt dat er onzijdige toiletten op school moeten komen. Transgenders kunnen namelijk niet kiezen en voelen zich zowel op een mannen- als vrouwentoilet niet prettig.

Ik wist niet dat het de bedoeling was om je prettig te voelen op een toilet. Ik ga altijd om gewoon even te plassen. En in principe loop ik dan door een deur waar een mannetje op staat, maar als het daar vies of druk is, loop ik lekker een deurtje verder. Waar een vrouwtje op staat. Of een rolstoel, lekker ruim. Eigenlijk begrijp ik überhaupt niet waarom er aparte dames- en herentoiletten zijn.

Het COC bedoelt het vast hartstikke goed, maar ik moet het allemaal nog zien. Zo’n vergadering van het schoolbestuur waarbij biologielerares Van Zanten tijdens de rondvraag ineens zegt: “is het misschien een idee om lokaal 1.21 op te offeren voor een transgendertoilet? Misschien dat er tussen al onze leerlingen iemand zit die het allemaal niet zo goed weet en dan kan hij of zij daar een plas doen.” Ik zou het spontaan in mijn broek doen.

Voor een land waarin we vinden dat we allemaal gelijk moeten zijn, doen we soms zoveel gekke dingen. Slaan we niet een beetje door met rekening houden met elkaar? Stroopwafelpieten, nationale dag van linkshandigen, aparte wc-hokjes voor meisjes met een piemel… Allemaal leuk en aardig, maar ik word er soms een beetje moe van. Of zouden ze het bewust doen om columnisten te voorzien van onderwerpen?

Ik ga straks met de kinderen naar de Sinterklaasintocht. Ik heb nu al medelijden met de linkshandige stroopwafelpiet met prothesepiemel die naar de wc moet, maar nergens een passend hokje kan vinden.