Toen de spelers van het Nederlands elftal Louis van Gaal voor het eerst hoorden zeggen dat ze Costa Rica niet moesten onderschatten, ging het bijna mis. Arjen Robben nam op dat moment net een hap tomatensoep en schoot zo hard in de lach, dat hij zich hevig verslikte in een soepballetje. Dirk Kuyt twijfelde geen moment en deed de Heimlich-greep bij zijn voetbalcollega. Het balletje schoot los en Louis weet sinds die avond dat Dirk ook in de medische staf van toegevoegde waarde kan zijn.

Costa Rica is als voetballand natuurlijk totaal niet serieus te nemen. Als vakantieland trouwens wel. Het weer is altijd goed en de mensen daar zijn zeer vriendelijk en worden nooit boos. Ze hebben ook geen leger. Hoeft ook niet. Costa Ricanen kun je niet kwaad maken. Ze blijven lachen. Als je ze met een dooie vis in het gezicht slaat, krijg je een schouderklopje terug. Haal je ze van achteren neer, dan geven ze een kushandje. Typisch Costa Rica.

Voetballend slaat het natuurlijk helemaal nergens op in Costa Rica, maar dat weten ze zelf ook wel. Ze zijn blij dat ze zover gekomen zijn en gaan nu nog een leuk potje voetballen tegen Arjan Robben en Dirk Kuyt. Want dat is het Nederlands elftal; Arjan Robben en Dirk Kuyt. Het is volstrekt onbelangrijk welke andere negen mensen er omheen staan. Als Arjen en Dirk spelen, kun je er rustig negen banketbakkers bij zetten. Of negen accountants. Maakt geen verschil.

Wat dat betreft neemt Louis deze tegenstander wel een beetje te serieus. Dat geheimhouden van die opstelling ook. Als ik Dirk en Arjen in mijn team had, ging ik niet eens meer trainen. Dan kun je net zo goed met alle jongens lekker gaan bowlen. Of naar het strand. Of naar de Braziliaanse hoeren. Daar krijg je tenminste geen gele kaart als je je shirt uittrekt. Robben kan goed duiken dus die duikt zo het bed in. En Dirk kan op iedere positie uit de voeten. Ideale hoerenlopers dus.

De spelers van Costa Rica hebben zo hun eigen voorbereiding. In het team zit onder andere een imker, een fietsenmaker, twee ijscomannen, een oppasser in een dierentuin en een huisarts. Dat voetballen doen ze er een beetje bij. Voor de ijscomannen bijvoorbeeld, komen de wedstrijden erg ongelegen. Het WK betekent immers topdrukte in de ijssalon. Grote kans dat ze er vanavond een paar in eigen doel jassen. Dan staan ze mooi voor de halve finale weer achter de bakken citroenijs.

Mijn voorspelling voor vanavond is natuurlijk 10-0. Voor ons. Robben scoort negen keer. Kuyt maar één keer, maar hij geeft wel negen assists, versiert een strafschop, stopt een strafschop, neemt drie corners waarvan hij er eentje zelf tegen de lat kopt, haalt in de drinkpauzes voor iedereen water, verzorgt het muzikale programma tijdens de rust en gooit in de derde helft de bitterballen in het vet. Het is zeker, Arjen en Dirk maken ons wereldkampioen!