Een dierentuin in Kopenhagen doodde deze week vier leeuwen. Niet omdat ze in een agressieve bui een paar bezoekers hadden verscheurd en ook niet omdat ze oud en ziek waren. De leeuwen moesten gewoon plaatsmaken voor een andere leeuw. Een leeuw die weer kan zorgen voor kleine welpjes. Want dat willen we zo graag zien, babydiertjes.

Het was trouwens dezelfde dierentuin die laatst ook al giraf Marius afmaakte en voor de ogen van het publiek aan de leeuwen voerde. De zoo kreeg toen al een enorme bak stront over zich heen en heeft zich nu dus helemaal impopulair gemaakt. Terecht? Ja en nee. Copenhagen Zoo heeft gedaan wat veel meer dierentuinen in de wereld doen. Alleen is de Deense dierentuin er opvallend open over.

Het geeft te denken. Dierentuinen zijn er niet voor het welzijn van dieren. Hoe groot het verblijf ook is, hoe goed de natuurlijke omgeving ook is nagebootst en hoe veel de directeur in de media ook lult dat de dieren in zijn park het goed hebben. Dierentuinen willen gewoon winst maken. En het belang van beesten zal daar altijd ondergeschikt aan zijn. Eigenlijk weten we dat ook wel, maar als de zon schijnt, gaan we toch allemaal weer massaal kijken naar opgesloten dieren.

Mijn kinderen zijn vijf en zeven. Toen we de laatste keer keer in een dierentuin waren, zagen we een bruine beer heel vreemd doen. De kinderen vonden het prachtig: ‘Haha, kijk die beer doet heel gek.’ Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en konden elkaars gedachten lezen: ‘Die beer wordt hier krankjorum. Die hoort in een bos in Canada. Niet op een paar rotsblokken in Rotterdam.’

Circussen met wilde dieren boycotten we al jaren. Dierentuinen niet. Maar eigenlijk ben ik ook tegen dierentuinen. Heel erg zelfs. Helemaal als er berichten opduiken over het afmaken van gezonde leeuwen en giraffen. Ik neem me dan voor om nooit meer naar dierentuinen te gaan. Nooit meer. Net als dat ik vroeger bij een kater mezelf wijsmaakte om nooit meer bier te drinken. Totdat het weer zaterdag was.

Principes zijn domweg te lastig als kinderen heel graag leeuwenwelpjes willen zien. Als alle vriendjes en vriendinnetjes wel naar de dierentuin gaan, hoe moet ik ze dan uitleggen dat dierenwelzijn belangrijker is dan een dagje uit? Juist, dat lukt niet. Dus koop ik straks gewoon weer een kaartje en accepteer ik dat ik medeschuldig ben aan de dood van Marius de giraf, vier onbekende leeuwen en vele andere wilde dieren. Het leven is gemeen.