Dat waren de Spelen van 2014. Een editie die ongetwijfeld de boeken in zal gaan als de meest verdrietige Olympische Spelen voor Nederland ooit. Zure zilveren medailles, vierde plaatsen, diverse buitenlanders die tussen de oranje trainingspakken op óns podium stonden. Het was vaak allemaal net niet.

Op zondag 9 februari begon het gedonder. Bij de drie kilometer schaatsen voor de vrouwen stond alleen Ireen Wüst op het podium. Naast haar een Tsjechische en een Russin. Bij het schaatsen nota bene. ONZE sport. En twee dagen later was het zelfs nog erger. Bij de 500 meter vrouwen stond alleen Margot Boer op het podium, maar ook nog op het laatste treetje. Een Koreaan won. EEN KOREAAN. Wat een afgang.

En dan al die zure zilveren rommel. Medailles die eigenlijk niemand wil hebben. Je komt ze met tegenzin ophalen en flikkert ze thuis meteen in de grijze container. Jan Smeekens, Ireen Wüst, Koen Verweij, Sven Kramer, allemaal hebben ze zo’n waardeloze plak ontvangen. Vier jaar jezelf helemaal het apenzuur trainen en dan op je kloten krijgen tijdens het belangrijkste moment van het jaar.

Bij het schaatsen zijn er al negen (!!) medailles gepakt door buitenlanders. Negen plakken eremetaal die vooraf stuk voor stuk aan ons waren toebedacht. En dan moet de ploegenachtervolging nog komen. Ook daar zullen nog minstens vier buitenlandse medailles bijkomen. En de prestaties bij shorttrack heb ik hierbij uiteraard achterwege gelaten. Dat is natuurlijk ook gewoon schaatsen en toch wonnen vooral andere landen. Pijnlijk.

De lijst met Nederlandse sporters die geen medaille wonnen is dit jaar bijna gênant: Mark Tuitert, Edwin van Calker, Arno Klaassen, Bror van der Zijde, Esme Kamphuis, Judith Vis, Sybren Jansma, Christiaan Bökkerink, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Lara van Ruijven, Niels Kerstholt, Rianne de Vries, Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof, Bell Berghuis, Cheryl Maas, Dimi de Jong, Dolf van der Wal, Michelle Dekker, Nicolien Sauerbreij, Annouk van der Weijden, Antoinette de Jong, Laurine van Riessen, Marrit Leenstra en Yvonne Nauta.

Ik zeg, heel snel vergeten die Russische bak ellende en op naar Zuid-Korea 2018!