Geachte heer Rutte, beste Mark,

Ik las dat u samen met de koning en de koningin naar Sotsji gaat. Naar onze kameraden in Rusland. Een vriendschapsjaar was blijkbaar niet genoeg. Moet die arm nou echt nog steviger in Poetins poeper?

Als ik u was, meneer Rutte, zou ik een beetje uitkijken met dat geslijm. U weet toch hoe uw Russische vriend over homo’s denkt. Ik moest trouwens wel grinniken toen Poetin eerder dit jaar ons de deksel op de neus gaf door te zeggen dat ze in Rusland in ieder geval geen partij hebben die vrouwen op de kieslijst verbiedt en ook geen organisatie die pedofilie uitdraagt. Ik wist niet dat de SGP en pedopartij Martijn ook internationaal bekendheid zijn. U wel?

Wat dat betreft moeten we natuurlijk niet zo schijnheilig doen. Poetin mag dan een machtswellustige maniak zijn, u moet toch toegeven dat we in ons eigen landje de zaken ook niet helemaal op orde hebben. En ja, ik weet dat de SGP inmiddels een vrouw op de lijst heeft staan, maar het ging niet van harte bij die Christelijke griezels, dat weet u net zo goed als ik meneer Rutte.

Terug naar uw snoepreisje. Weet u dat ik uw besluit om naar Sotsji te gaan niet eens het ergste vindt. Veel erger zijn de smoesjes over de reden waarom. Zo ingestudeerd ook. “We gaan niet klappen voor Vladimir Poetin, we gaan klappen voor Sven Kramer en Ireen Wüst.” Flikker toch op Mark (ik word kwaad, dus ik tutoyeer even), als Vladimir liever naar het bobsleeën kijkt in plaats van het schaatsen, ga jij lachend naast hem zitten.

Mark, ik heb altijd geleerd dat eerlijk het langst duurt. Was nou gewoon eerlijk geweest man. Had gewoon gezegd: “Ja, het komt allemaal een beetje slecht uit door die antihomowetgeving daar, maar de handelsbelangen zijn gewoon te groot. Als we niet gaan, is er een risico dat dit ten koste gaat van onze internationale handel en dat is slecht voor onze toch al niet florissante economie.” Dan hadden de mensen je natuurlijk nog steeds een lul gevonden… maar wel een eerlijke lul.

Met vriendelijke groet,
Rick Evers

Ps Mocht u collega Opstelten spreken, geef dan even door dat ik nog steeds geen antwoord van hem gehad heb op mijn brief van vorige week. Ik hoop dat u wat voortvarender te werk gaat.