Het Nationaal Ouderenfonds wordt ineens overspoeld met extra vrijwilligers. Iedereen wil boodschappen doen voor een eenzaam oud vrouwtje. Of een stukje wandelen met een onbekende bejaarde man. Wat is er aan de hand? Komt het door de oplopende werkloosheid? Geen betaald werk, dus dan maar oudjes helpen? Nee. De verklaring telt slechts twee woorden: Geer en Goor.

In Effe Geen Cent Te Makken leven de twee relnichten een maand lang op AOW-niveau in een sociale huurwoning in Amsterdam Oost (Gordon: ‘wat een klein hok, mijn hal is groter’). Overdag moeten ze vrijwilligerswerk doen voor de gerimpelde medemens. Ik mag er graag naar kijken. Ook al draaien de heren uiteraard hun gebruikelijke recept af. Gordon zegt ‘poep’ en Joling komt niet meer bij van het lachen. En elkaar zoveel mogelijk afzeiken natuurlijk. Vind ik leuk. Net als twee miljoen andere kijkers.

Tegenstanders zijn er ook. Intellectuelen die menen dat ze boven deze platte humor staan. Of mensen die Gordon een lul vinden. Of buurvrouw Riet, die onlangs uit de doeken deed dat Geer en Goor helemaal geen maand lang haar buren waren. Alleen tijdens een paar draaidagen kwamen ze langs. Logisch natuurlijk, maar Riet is een beetje naïef. Die denkt ook dat alle acteurs van Sesamstraat blijven slapen in het kartonnen decor als de camera’s uit zijn. Dat Meneer Aart nog met Frank een biertje pakt en dan tegen elven lekker tussen Tommie en Ieniemienie in bed gaat liggen.

Of Geertje en Corrie nou wel of niet een maand in dat huis hebben gezeten, maakt natuurlijk geen flikker uit. Bij commerciële televisie draait alles om geld verdienen. Wat dat betreft kent dit programma alleen maar winnaars. RTL, John de Mol, het Ouderenfonds en Geer en Goor zelf, die de best betaalde vrijwilligers van Nederland zijn. En ja, de heren gaan overdreven duur sushi eten als de camera’s uit zijn. Gelijk hebben ze. Ze maken namelijk een tv-programma. Niets meer dan dat.

Eigenlijk vind ik Gordon ook een lul. Wie niet? Maar samen met Gerard Joling maakt hij magische televisie. Het is cult. Net als Bassie en Adriaan, Lingo en Theo & Thea. En weet je wat nog het meest bijzondere is? Die tweeduizend nieuwe vrijwilligers hebben gelijk. Je kunt de godganse dag over Zwarte Piet lopen ouwehoeren, maar je kunt ook boodschappen doen voor mensen die zelf zo oud zijn als Sinterklaas. Sterker nog, ik doe mee. Ik ga nummer tweeduizendéén worden. Dankzij Geer en Goor.