Tuurlijk doe ik in alle gesprekken gewoon mee. “Ja, echt heel knap.” “Nee, ik zou het ook niet kunnen.” “Ja, diep respect voor alle deelnemers.” Maar ik denk stiekem het tegenovergestelde. Ze wandelen toch gewoon. Wat is daar in godsnaam knap aan?

Ik kan me niet voorstellen dat er écht mensen zijn die het lopen van de Vierdaagse een prestatie vinden. Volgens mij lul je dan maar wat. Omdat het sociaal maatschappelijk gewenst is om te zeggen dat het knap is. Terwijl we allemaal donders goed weten dat iedere eikel met teveel vrije tijd de Vierdaagse kan lopen. Het is ongeveer net zo moeilijk als bowlen met van die hekjes aan de zijkant zodat de bal niet in de geul kan rollen.

Ik geef toe, als je gehandicapt bent, dan is het knap. En mensen die het op krukken doen omdat ze een gebroken enkel hebben. Die mogen na vier dagen sjouwen van mij een bosje bloemen. Of blinden. Zonder stok. Kijk, dan heb je een redelijke prestatie geleverd. Maar val je niet in deze categorieën en ben je toch trots dat je ‘hem’ hebt gelopen, dan moet je – en daar ben ik heel eerlijk in – je ogen uit de kop schamen.

Ik las dat er 42.000 van die opscheppers hadden meegedaan en dat er 39.000 de eindstreep hadden gehaald. Snap ik al helemaal niks van. Wat is er met die drieduizend mensen gebeurd? Aangevallen door een wolf? Blaartje onder de voet? Pootje gehaakt door een toeschouwer die dacht dat ie op Alpe d’Huez stond? Het meest waarschijnlijk lijkt me dat die afvallers halverwege een helder moment kregen. Na twee dagen zagen ze in dat een ei koken niet veel moeilijker is. En daar wil je ook geen medaille voor.

Natuurlijk gaan er nu mensen zeggen dat ik het dan maar eens moet proberen als ik zo’n grote mond heb. Maar daar trap ik niet in. Als ik zin heb doe ik het op slippers. Achterstevoren. Met mijn zoon op mijn nek. Koelbox in de hand. Maar ik ga niet vier dagen mijn tijd verspillen met een wandeltochtje. Ik zoek liever een uitdaging. Wist je trouwens dat de oudste deelnemer dit jaar 91 jaar is? Hij vond het een eitje. Denk daar maar eens over na.