Wij gaan vandaag kijken naar een Toyota Aygo. Zo’n klein kutwagentje waar je amper een kratje bier in kwijt kunt. Het is crisis en we willen zuinig rijden. Dat schijnt goed te kunnen met een Aygo. Na onze overstap van Albert Heijn naar Aldi hebben we de smaak van besparing te pakken en gaan we dus van Zafira naar koekblik. De volgende stap is dat we zelf onze kleding gaan maken. De verwarming doen we ook niet meer aan. Laat die zorgpremie maar komen hoor.

Ik zie wel op tegen de proefrit, dat mag je best weten. Ik ben 202 centimeter en kan uit stilstand over de Aygo heen springen. Ik betwijfel dus of het mijn ding is. Drie weken geleden ben ik daarom begonnen met zuinig rijden in onze Zafira. Ik wilde mijn vrouw bewijzen dat je geen mini-auto nodig hebt om benzine uit te sparen.

Het was even wennen. Vroeg het gas los, uitrollen in de versnelling en rustig optrekken. Ik had vooral een moeilijk momentje toen een collega vroeg of ze met me mee mocht rijden. Het is nogal een mooie vrouw, dus dan wil je als man toch een beetje indruk maken. Wat moest ik in godsnaam doen. Mijn fraaie gemiddelde van 1 op 16 verloren laten gaan of toch als een ouwe lul blijven rijden. Ik ben er een beetje tussenin gaan zitten. Geen idee of ze iets gemerkt heeft.

Na twee weken zuinig rijden, liet ik trots aan mijn vrouw zien dat we met onze Zafira 1 op 16,5 konden halen. Maar dan moet je niet harder rijden dan honderd. En niemand inhalen. En geen airco aan doen. Ze was niet onder de indruk en gaf aan dat ze de volgende dag naar Den Haag moest. Veel snelweg, veel file. Weg mooi gemiddelde. Alles voor niets. Ik verdenk haar nog steeds van bewust onzuinig rijden om mij aan de Aygo te krijgen.

Ik ben benieuwd straks. We gaan de proefrit natuurlijk met ons hele gezin maken. Als we er niet met z’n vieren in kunnen, gaat het feest niet door. Misschien nemen we onze Berner Sennen ook mee. Eens kijken wat die van de Aygo vindt. Hij kan er trouwens ook vanuit stilstand overheen springen. Met hem achterin gaan we bij de Aldi grote boodschappen doen. Als het niet past, laat ik mijn vrouw gewoon teruglopen. Wie wil hier nou een Aygo, jij of ik?