Tieners worden dronken van winegums. Er zijn van die krantenkoppen waarvan je het artikel per se wilt lezen. Ik eet ook wel eens winegums in de auto. Maar ik wist niet dat die gekleurde snoepjes me kunnen laten zakken voor een blaastest. Het lezen van het hele artikel maakte gelukkig een boel duidelijk. Kinderen leggen de snoepjes een nachtje in sterke drank waardoor ze zich volzuigen met alcohol… ’s Ochtends smeren ze netjes hun broodtrommeltje, pakje Yoki mee, een liga en een zakje met winegums. Lekker lachen in de klas. Een agent had de snoepjes zelf ook geprobeerd, maar kon na het eten van een paar wodka-gummy’s niet meer met zijn wijsvinger zijn neus aanraken.

Ik snap zelf niet zoveel van die rages van tegenwoordig. Word ik oud? Vroeger spaarde ik flippo’s en als ik een gekke bui had, stapte ik op een eenwieler. Tegenwoordig gooien mensen voor de lol hun iPhone van het balkon, gaan ze overal als een plank liggen of springen ze van tien hoog in het zwembad van hotel playos dos chersonissos.

Ik vraag me af wat mijn kinderen later verzinnen. Frisbee met iPads? Thee zetten met whisky? Jongleren op het haantje van de kerktoren? Ik kijk nergens meer van op. Gelukkig kun je als ouders lekker meekijken, want ze plaatsen toch alles op YouTube. Ik verheug me er stiekem een beetje op. ‘Wat gaan we vanavond kijken schat, The Voice of Holland?’ ‘Nee joh, er staan weer nieuwe filmpjes op YouTube van de kids uit de buurt die ezeltje-prik doen met een heroïnespuit, altijd leuk.’